Miriam v Reijen: Stoïcijnse levenskunst - Evenveel geluk als wijsheid

€ 17,50 (inclusief btw)

Wie in plaats van lijder een leider wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst: 'Zet je in voor alles wat in je macht ligt en accepteer alles wat niet (meer) in je macht ligt'. Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. Inzicht, ambitie en moed kunnen meer tot stand brengen.

Aan de hand van veel alledaagse voorbeelden vertelt dr. Miriam van Reijen - zelf enthousiast stoïcijn - hoe het mogelijk is om te leven zonder irritaties en teleurstelling.

Miriam van Reijen is afgestudeerd in de sociale filosofie, heeft diverse titels op haar naam staan en verzorgt nu jaarlijks een basisopleiding Filosofie in de praktijk aan de Internationale School voor Wijsbegeerte, die ook dit boek heeft uitgegeven.

Uitg. ISVW uitgevers, 3e druk - 2016