Onderweg, inspiratie voor reisgenoten

 


Onderweg (intro)


Met veel genoegen kondig ik ‘Onderweg’, Tons nieuwe serie, aan. Ultrakorte, persoonlijke ontboezemingen zijn het, alle voorzien van een bijpassend beeld.


 

Met ‘Onderweg’, speciaal voor De Kraanvogel geschreven, sluit Ton zijn verhalende werk voor De Kraanvogel af. Namens de lezers, dank daarvoor Ton!               


Geertje

 

-------------------------------------------------------------------------------------------


Onderweg (0)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Geduld, geduld, afleveringen genoeg. Eenentwintig volgen er nog. Bezwering van onheil vooraf lijkt mij gepast. Net als bij de tarot begin ik daarmee.
 


Onderweg, gezond van lijf en leden, knapzak vol, hoofd in de wolken, kijkt hij niet op of om. Luistert niet naar het hondje dat blaft en blaft: pas op, pas op! Aan het eind van zijn reis zien we hem vast en zeker terug.

Zweef gerust, maar let ook op.
november 2017

 

Onderweg (1)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam …  Laat ik beginnen bij het eind, met puzzelen. Met waarom ik het zo fijn vind wanneer het oplossen ervan niet lukt, ik in puzzelen liever niet bedreven raak.
 


Hoe ik ook op mijn kussentje zat, mijn adem volgde, mijn denken stopte niet. Verlichting bleek voor mij niet weggelegd. Gelukkig dat sudokus stokten, ik op menig woord niet komen kon. Dan scheerde ik er langs, refreshte ik.

Puzzelen, versmaad het niet.
december 2017

 

Onderweg (2)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Voor ik er aan begon, aan die reis, exploreerde ik heel wat af. Met, zoals dat bij exploratie gaat, de wereld, de ander, voor zover van belang voor mijzelf.



Van Kants ‘gebruik de ander nooit alleen als middel, steeds tegelijk als doel’ had ik niet gehoord. In zijn tijd sloeg verlichting trouwens op iets heel anders. Je moest met denken niet stoppen, maar er juist mee aan de slag.

Denk voor jezelf! 
januari 2018

 

Onderweg (3)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Dat deed ik toch, denken voor mezelf? Moeite als ik had met andermans gezag. Zoals het geval met geloof, met lesstof waarvan ik het nut niet zag.
 


Op wilde ik in de vaart der volkeren: gezin, carrière, succes in wat al niet. Alles tegelijk, liefst meteen. Je kon er op wachten, de crisis waarin ik kwam. Ik leerde dat alles anders was dan ik tot dan toe dacht, ikzelf incluis.

Crises, omarm ze zodra dat kan. 
februari 2018

 

Onderweg (4)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Het was slaapwandelen wat ik deed, hield wie het wist mij voor. Bevangen door een permanente stroom van toen en straks, ontglipte mij het nu.

 



Het ontbrak mij aan aandacht, zo veel was duidelijk. Vertragen, vertragen, er zat niets anders op. Aandacht omarmde mij, geen mooier bloei dan zij, zo dichtte ik. Tot ik opnieuw van alles wilde, het wittebrood weer op.

Vertraag, vertraag!
maart 2018

 

 

Onderweg (5)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Te veel gelees, te veel in mijn hoofd, beter eens op een kussentje naar binnen kijken, zei wie het wist. Een chaotisch panorama ontvouwde zich.  



Wat zich daar al niet verdrong, versteld stond ik er van. Geen probleem, het is wat het is, wees er slechts getuige van, was wat de zenmeester zei. Lukt dat niet, ook goed, heb je mooi uitgestuiterd toch!

Meditatie, stuiter uit tot je verstilt.
april 2018

 



Onderweg (6)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Was mijn studeren gericht geweest op examen doen, op wat ermee daarna, ook mijn reis kwam in dat licht. Met getuige zijn, mijn stiltepunt, slechts even blij.
 


Mijn ego was te groot, hoewel ik zónder ook niet kon. Als zelfbeeld was het illusie, bedenksel slechts, het verdedigen niet waard. Ook Freud had er een. Zijn ego beteugelde het es, hij had er zelfs een superversie van.

Ego, een subtiele dans, dat is het.
mei  2018

 


Onderweg (7)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … De markt van welzijn en geluk tierde welig in die tijd. Foudraine schreef ‘Wie is van hout’, daarna ‘Oorspronkelijk gezicht’, groter bestseller nog.

 


Hij brak een lans voor Bhagwan Shree Rajneesh, kleedde zich oranjerood. Boek na boek gaf Bhagwan uit. Je kon niet worden wat je al was: perfect. Al geloofde ik hem niet, toen niet, zijn mantra troostte me, gaf moed.

Troost geeft moed.
juni 2018

 


Onderweg (8)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Al doceerde hij het voordien zélf,  filosofie leidde nergens toe, aldus Bhagwan. Zijn uitspraak dreef mij die kant juist op. Even. De mij van toen gaf hem gelijk.



Liever commentarieerde de boef ’s-werelds mystici. Hun verzen wezen naar wegen die je moest leven, wegen waar je uit kiezen kon. Ze spraken elkaar niet tegen, al leek het van wel. Probeer ze uit, zei hij, wat ik deed.

Shop gerust.  
augustus 2018

 


Onderweg (9)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Met nu mijn geshop er ook nog bij, mijn te veel tegelijk sloeg weer toe. Zonder hulp kwam ik er niet uit, ik gaf het op, ik gaf het toe, nou ja bijna dan.



 

Voor guru’s moest ik in het Oosten zijn, dat wist ik nu. Daar zijn er vele van, waaronder één speciaal voor jou. Zegt hij dat niet jij hem koos, maar hij jou, pas dan op, zo hoorde ik, voor de mand waardoor hij valt.

Mijd wie zich guru noemt.
september 2018


 

Onderweg (10)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam …  Al vind je er een die zich geen guru noemt, voor therapie kun je niet bij hem terecht, discussiëren heeft geen zin, overgave, vertrouwen, daar gaat het om.
 


Schaam je niet dat je dat niet kunt, je bent de eerste niet die therapie vermijdt, liever naar boven vlucht. Al kan het zijn dat je bij een andere guru nog een poging doet, drommels daar heb je dat ego weer.

Therapie gaat voor.
oktober 2018



Onderweg (11)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Met overgave, vertrouwen,  dat niet kunnen, bedoelde ik mijzelf. Daarmee deed ik háár tekort bij wie het zonder moeite lukte toch. Mijn guru had ik al. 
 

 

Mijn lief ziet dat zo niet. ‘Je guru is je moeder niet, noch je vader, noch je man of vrouw. Overgave, die kunde bracht je bij geboorte mee. De vreugde van het ja van nu, op wat het leven ook brengt, steeds weer.’ 

Overgave is ja zeggen, keer op keer.
november 2018

 


Onderweg (12)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Vind je er een die goed oogt, ongevraagd krijg je er van alles bij. De traditie waar hij toe behoort, de deïty die hij vereert, de hofhouding om hem heen.  
 

 

Dan begint het spel opnieuw. Wie is zijn favoriet, wie schermt hem van je af, welke taak krijg jij? Je  luistert, buigt, zingt hem toe. Hij wacht tot je ontwaakt. ‘Tat tvam asi‘ zegt hij: de guru die je zoekt ben jij. Net als Kant ook zei.

Je bent je eigen guru.
december 2018


 

Onderweg (13)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam …  Ik had het kunnen weten denk je dan. Alles wat je van een ander vindt, in een ander ziet, dat ben je zélf … Of geldt dat alleen voor wat je kwalijk vindt?
 


Beste vriend, wat in het Westen projectie heet, is van de medaille slechts één kant. Ook wat je bewondert ben je zelf. Als je denkt van niet, breng het eer, dan word je het, wat tantra heet, is wat de geshe zei.

Bewondering roept eigen kwaliteiten op.
januari 2019



 

Onderweg (14)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Spiegelen, als er al een sleutel is die overal op past, dan is het die. Op: Ik doe zélf niet anders, althans soortgelijk. Op: dat kan ik, wil ik óók, in het klein.
 


Eenmaal gebruikt berg ik die sleutel op, vergeet vaak waar. Een vaste plek zou beter zijn. Naast de deur. Liever nog aan mijn riem, of aan de mala om mijn hals. Ach, ik schaam mij niet, wat kan mij mijn reputatie schelen.   

Spiegelen, blijf het doen.
februari 2019


 

Onderweg (15)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Dat mijn naam er niet meer toe doet is pas sinds kort, dus broos. Wie wil er nu geen goede reputatie! Ons genetisch erfgoed gaf zorg ervoor de kracht van een reflex.

 


 

Evolutionaire psychologie leerde mij dat. Alleen wie deelde kreeg andermans steun, zonder dat maakte je het niet lang. Wederkerigheid kwam in onze genen terecht, reputatie liftte mee. Warempel, toen dat ego al!

 

Reputatie, een doodlopende weg.
maart 2019

 

 

Onderweg (16)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Reputatie een doodlopende weg, klopt. Liever dan steeds nieuwe uitdagingen, zoek ik, doe ik wat bij mij past. Easy going en vreugde wijzen daarbij de weg. 
 


 

Doen wat bij je kwaliteiten past, voor anderen, de samenleving, is wat binnen de Indiase filosofie svadharma heet. Sva staat voor eigen, dharma voor taak. Al duurde het even, wat heet even, voor mij uitdaging genoeg.    

Svadharma, het werk dat bij je past.
april 2019

 

 

Onderweg (17)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Kasten en familietraditie schreven ieders svadharma, ieders taak binnen de samenleving, dwingend voor. Ook in India wordt de ruimte voor eigen keuze nu groter.

 

 

Wij verwierven die vrijheid eerder al. De belangstelling voor geschiedenis, genealogie, familieverhalen, die daarop volgde, brengt de generaties van vroeger weer dichtbij. Ook ik diepte  hun verhalen, mijn herkomst op.

Omarm je roots.
mei 2019


 

Onderweg (18)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Grootvader had Franciscus omarmd, vader was diens broeder geweest, moeder droeg alles via Maria aan Jezus op. Mijn hang naar devotie had ik van hen.
 


 

Geen wonder dat ik opnieuw aan weesgegroetjes begon, een guru vond die zong, ik zonder adres niet kon. Shiva, Durga, Krishna, Ganesha, te over had zij ze, al was het ook adresloos dat zij zong. Ook dat bracht zij mij bij.

Expressie is evocatie, zingen oproep tot.
juni 2019


 

Onderweg (19)

 Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Met mijn relaas legde ik mijn zieltje bloot, al denk ik niet dat een ziel mij bewoont. Ondeelbare eenheid weet ik mij, of liever: de wereld en mij. Niet twee.  



Deelgeheel, seadropsea, het was by grace dat ik daar kwam, bleef ziel ook voor mij een prachtig woord, bezieling welhaast mooier nog. Ongeacht waardoor, ongeacht waarvoor. Lof voor wie aldus geprezen wordt.

Ziel, de mooiste metafoor die er bestaat.
juli 2019


 

Onderweg (20)

Onderweg naar wie ik al was, luister naar wat ik tegenkwam … Ben onderhand een hele tijd al onderweg, het einde komt in zicht. Hing ik de guru uit? Denk voor jezelf, je bent je eigen guru, dat zei ik toch!
 

 

Van verlichting zag ik af, liever bleef ik in puzzelen slecht. Wiens denken nu even stokt, zeg dank je Ton. Wie vergat waarom, gaat terug naar het begin. Steeds opnieuw beginnen is het geheim van onderweg.

Onderweg is steeds opnieuw beginnen.
september 2019

 

 

Onderweg (21)

‘Onderweg’ schreef ik als column voor de nieuwsbrieven van De Kraanvogel, een eigentijdse boekhandel in Culemborg. Voor een overwegend westers bevoorrechte lezerskring, bevoorrecht net als ik.



Wie in Onderweg de noden van de wereld mist, heeft gelijk. Wij mogen dan bevoorrecht zijn, onwetend zijn we ook. Een volle buik weet niet wat honger is. Ons rest compassie en solidariteit. 

Dwaas die ik was: welke wereld ook, ik ben het, net als jij.
oktober 2019



 

Onderweg (PS)

Op wereldschaal moge lijden dan grondtoon zijn van het bestaan, op kleine schaal leven we vanuit vreugde en dankbaarheid. Wat er ook gebeurt, we keren er steeds naar terug. Gelukkig maar. Compassie en solidariteit ontlenen er richting aan.


 

Raakte je voor je gevoel vreugde en dankbaarheid onderweg kwijt, reik er naar uit en je herwint ze. Het bestaan hééft ons al geaccepteerd, ons alles om niet geschonken. Alomvattend is grace, niet te verliezen. Onuitputtelijk de hoeveelheid ervan.

Only grace there is.
november 2019

 

 

voor ‘Geertje in gesprek met Ton over Onderweg’ zie

http://www.yoga-intervision.com/pdf/the-making-of-ontheway-onderweg.pdf

 

voor de integrale tekst van Onderweg zie
www.yoga-intervision.com/pdf/onderweg_integrale-tekst.pdf

 

 


Ton Draaisma

 

© 2011 - 2024 (Spir.) Boekhandel De Kraanvogel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel