Stine Jensen: Alles wat ik voel - het grote emotieboek

€ 18,99 (inclusief btw)

De Deens-Nederlandse filosofe Stine Jensen kreeg in 2015 een Zilveren Griffel voor Lieve Stine, weet jij het?, waarin ze twintig levensvragen van kinderen beantwoordt. In Alles wat ik voel houdt ze dezelfde werkwijze aan: aan de hand van 'uit het leven gegrepen' emotionele ervaringen van jongelui staat ze enige pagina's stil bij twintig kleine en grote gevoelens, gaande van jaloezie en verveling tot verdriet en verliefdheid, waarbij de auteur ruim put uit de ervaring van bekende filosofen en uit de actualiteit. Veelal komt het erop neer dat emoties kunnen en moeten en dat zelfs negatieve emoties niet per se slecht zijn.

Kinderen en vooral tieners hebben regelmatig te maken met onaangekondigde opflakkeringen van emoties, die vaak dan nog eens nieuw zijn voor hen. En dan gaat het heus niet enkel over verliefdheid, maar komen ook melancholie, schaamte of afkeer voor het eerst een gevoelige knauw geven. Of ontwikkelt de tiener, soms tot zijn verbazing, enige vorm van empathie, moed of trots. Jensen maakt een onderscheid tussen (spontaan opborrelende) emoties en (langer doorwerkende) gevoelens, wat eerder 'bewuste emoties' zijn. Haar lezers bewust maken van hun gevoelens, dat wil Jensen met dit boek.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een situatie of getuigenis van een jongen of meisje, waarbij dan die gevoelens geduid, verklaard of gerechtvaardigd worden. Jensen illustreert de gevoelens met voorbeelden uit de actualiteit. De auteur gaat nooit heel diep in op de gevoelens, maar kadert ze mooi in de leefwereld van jongeren zonder saai of geleerd te worden. Het boek is heel luchtig vormgegeven, zodat je nergens de indruk krijgt een echt 'groot' boek aan het lezen te zijn. Het is kleurrijk geïllustreerd door Marijke Klompmaker, zij is heel sterk in het vatten van een emotie op een persoon. Het boek is ook perfect in stukjes te lezen, bijvoorbeeld wanneer je op dat moment bepaalde gevoelens hebt. Handig om als je je bijvoorbeeld wat down voelt iets te lezen over melancholie. Of om iets te lezen te hebben als je je aan het vervelen bent!

Uitg. Kluitman, 2e druk - maart 2017    -    nonfictie kinderboek v.a. 12 jaar (tot volwassenen).