Nico Tydeman: Het temmen van de os - tien zen-aanwijzingen in beeld en tekst

Vorige Artikel 428 van 916 Volgende
€ 14,95 (inclusief btw)

De zentraditie kent vele wegen om de mens te helpen bevrijding te bereiken. Daarbij wordt geen middel geschuwd: van jarenlange meditatie tot een paar flinke stokslagen, alles kan helpen om de illusie van onze beperkingen te doorbreken. Toch vereist de ontwikkeling van de geest een zekere strategie en kan het helpen om voorbereid te zijn op bekende hindernissen. Daarom hebben beroemde zenleraren in allerlei vormen hun aanwijzingen nagelaten om ieder te helpen zijn eigen weg te gaan.
De meest bekende vertolking van deze zenweg zijn de tien plaatjes van de os, geschreven en geïllustreerd door Guoan Shiyuan, een Chinese zenmeester uit de 12e eeuw. De tien verzen van Guoan Shiyuan en de illustraties van de beroemde Japanse schilder Tensho Shubun vormen de kern van dit boek.

De os, symbool van de menselijke geest, dwaalt meestal maar wat rond, en volgt zijn verlangens, stemmingen, angsten, herinneringen, bezorgdheden en problemen. Stap voor stap wordt aangegeven hoe deze os getemd kan worden en getransformeerd in het direct ervaren van het hier-en-nu. Dan kan werkelijke vrijheid worden beleefd.


Uitg. Milinda Uitgevers BV - augustus 2017

© 2011 - 2024 (Spir.) Boekhandel De Kraanvogel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel