Miriam Rasch: Frictie - ethiek in tijden van dataïsme
Dataïsme is het geloof dat alles te vertalen is in data. Data leggen de wereld vast en maken haar beheersbaar. Maar voor wie en met welk doel? Ethische dilemma’s rondom data worden vaak gereduceerd tot zaken als privacy en regulering, terwijl de onderliggende aannames van het dataïsme zelden ter discussie staan. Is de mens echt als algoritme te begrijpen? Wat gebeurt er met de dingen die niet in data te vatten zijn? En waarom wordt de dataïstische toekomst voorgesteld als onvermijdelijk?
Tegenover het ideaal van een geautomatiseerde wereld die ons gevangen houdt in een onzichtbaar net, stelt Miriam Rasch een herwaardering van frictie. Frictie is een geduchte strategie van hen die strijden voor emancipatie of zich teweerstellen tegen de eis van transparantie en constante communicatie. Rasch opent de weg naar ‘de-automatisering’ als mogelijkheid om woorden en dingen weer als nieuw te laten schijnen. Hoe kunnen we in dataïstische tijden ons eigen verhaal blijven vertellen?
Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft essays en kritieken voor o.m. De Gids, De Groene Amsterdammer en Revisor. In 2015 ontving ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein.
Zij bracht in 2017 haar eerste boek uit over ons digitale tijdperk: Zwemmen in de oceaan – berichten uit een post-digitale wereld. Ook nog bij ons verkrijgbaar. Voor meer info klik hier.
Uitgeverij De Bezige Bij – 7 mei 2020